Ubi
gadong atau nama saintifiknya Dioscorea daemona merupakan sejenis ubi beracun, selamat dimakan jika dilakukan pemprosesan
yang betul.
Ekstrak
daripada ubi ini telah digunakan sebagai salah satu ramuan dalam penghasilan
racun bagi masyarakat tradisional Melayu dalam menuba ikan dan mengawal makhluk
perosak bagi penanaman padi. Selain itu ia turut digunakan oleh pengamal ilmu
hitam dalam ramuan santau atau sihir.
Ubi
gadung dikatakan berasal dari India tetapi tersebar luas ke Asia Tenggara di
kawasan hutan sekunder, belukar dan turut ditanam di kawasan taman.
Ubi
gadong jenis tumbuhan lasak yang apabila tumbuh sukar utuk mati biarpun dalam
pelbagai keadaan cuaca. Ubi gadung boleh hidup bertahun lamanya dan amat sukar
untuk mati.
Ubi
gadong dikategorikan sebagai tumbuhan liar yang hidup menjalar dan memanjat
serta boleh memanjang hingga 20 meter dengan batangnya yang berduri.
Cara
pemerosesan ubi gadong untuk membuang komponen sianida dalam kumpulan
alkaloidnya ialah dengan cara direndam di dalam air untuk tempoh masa tertentu.
Ubi
gadong yang telah dipotong kecil dimasukkan ke dalam guni gandung atau guni
yang jenis telap air dan kemudian direndam di dalam air untuk proses membuang
racun (discorina) sebelum boleh dimakan atau digunakan sebagai ubatan.
Air
rembesan dari ubi gadong berbau busuk dan beracun itu menyebabkan hidupan air
akan menjauhkan diri. Untuk cepat hilang racun ia perlu diletakkan di tempat
air mengalir.
Satu
cara untuk mengetahui bahawa ubi gadong sudah selamat dimakan ialah akan ada
anak-anak ikan berada berhampiran dengan guni. Bahkan, anak-anak ikan akan
mematuk-matuk bahagian guni untuk mendapatkan ubi gadong yang berada di dalam.
Ubi
gadung yang telah diproses ditanak dengan pulut dimakan bersama kelapa parut
yang disalut sedikit garam dan gula. Rasanya enak dan menyelerakan biarpun ada
sedikit bau ‘busuk’. Sebenarnya bau busuk itulah yang menjadikan atau
membangkitkan selera.
Selain
dikenali ubi gadong, nama lain yang digunakan ialah tuba ubi, ubi nasi, ubi
cerok, ubi kendudok, ubi kipas, gadog, gadong lilin, gadong mabuk, ubi arak dan
taring pelanduk
Ubi
gadong membesar di dalam tanah seperti ubi kayu dan ubi keledek. Dalam satu
liang atau pangkal pokok terdapat beberapa biji ubi dan berbentuk agak bulat
dan boleh membesar sehingga mencapai beberapa kilogram, berkulit keras nipis
dan terdapat akar serabut disekelilingnya.
Kulit
ubi gadong berwarna coklat kekuningan atau agak gelap sedikit bergantung kepada
jenis tanah. Apabila ubi gadong terlalu tua di dalam tanah kulitnya akan
bertukar menjadi warna kehijauan menunjukkan ia mengandungi kuantiti racun yang
tinggi. Kaedah tanaman lazimnya menggunakan keratan ubi dan jarang menggunakan
biji benih atau keratan batang.
Selain
sebagai sumber makanan, ubi gadong juga bermanfaat dalam mengubati pelbagai
jenis penyakit. Masyarakat di Indonesia dan selatan China menggunakan parutan
ubi gadong sebagai rawatan awal bagi penyakit kusta.
Ia juga digunakan bagi
mengubati penyakit kutil, kapalan dan mata ikan manakala di Thailand pula,
hirisan ubi gadong digunakan untuk mengurangkan kekejangan perut juga
menghilangkan nanah pada kulit akibat luka.
Masyarakat
di Filipina telah menggunakan ubi gadong bagi melegakan penyakit arthritis dan
rumatik. Ia juga boleh digunakan untuk membunuh kutu (belatung) yang terdapat
pada luka binatang.
Bagi
masyarakat Melayu di Malaysia, ubi ini akan dikeringkan sebelum dijadikan bedak
untuk rawatan muka berjeragat dan jerawat. Turut dilaporkan bahawa masyarakat
di negara China telah menggunakan ekstrak ubi ini sebagai alfrodisiak dan
pembesaran payudara.
Ubi
gadong juga bermanfaat dalam bidang pertanian. Secara semulajadi, banyak
serangga yang memakan tumbuhan yang mempunyai kandungan pyrrolizidine alkaloid.
Hasilnya alkaloid ini akan terkumpul di dalam badan serangga menyebabkan
kerosakan saraf dan seterusnya mengakibatkan kematian.
Para
petani di Kedah menggunakan ubi gadong untuk mengawal serangan perosak tanaman
terutamanya ulat pengorek batang di sawah padi. Para petani akan menaburkan
hirisan ubi gadong ke kawasan sawah padi. Kaedah ini didapati berkesan untuk
mengurangkan dan mengawal populasi ulat pengorek. Kematian ulat pengorek
mungkin disebabkan oleh racun dioscorina yang terdapat pada ubi gadong.
Kajian
yang dijalankan di Jepun dan Filipina ke atas ubi gadong menunjukkan keupayaan
ubi ini untuk mengawal pertumbuhan larva serangga jenis Lepidoptera
(kupu-kupu). Toksin ini merencat sistem pencernaan larva Lepidoptera hingga
menyebabkan pertumbuhannya terbantut dan seterusnya mengakibatkan kematian.
Ubi
gadong berpotensi untuk dijadikan racun organik bagi mengawal haiwan perosak
seperti ulat pengorek tanah dan siput gondang. Ubi gadong ini boleh digunakan
sebagai salah satu alternatif bagi menggantikan racun kimia yang tidak menjejaskan
kesihatan manusia serta mesra alam. Toksin organik ini tidak menyebabkan kesan
residual, lebih selamat untuk digunakan serta jauh lebih murah.
Selain
digunakan di dalam bidang perubatan dan pertanian, ubi gadong juga berpotensi
digunakan sebagai pewangi kerana bunga kuning daripada ubi gadong berbau wangi
dan dapat digunakan untuk mengharumkan pakaian.
Kebanyakan
masyarakat di Bali telah menggunakan bunga gadong untuk mewangikan pakaian dan
sebagai perhiasan rambut. Cecair kuning yang terdapat pada isi dan teras (sap)
ubi gadong turut digunakan sebagai peluntur pakaian.
Ubi
bukan hanya sekadar sebagai jaminan makanan dan punca mata pencarian tetapi
merupakan sumber nutrisi kepada berjuta penduduk di seluruh dunia. Ubi ini kaya
dengan karbohidrat, vitamin dan mineral terutamanya jika diambil dalam kuantiti
yang banyak.
Kebanyakan
spesies ubi ini mengandungi jumlah kalium yang tinggi, di mana kalium dapat
membantu untuk mengawal tekanan darah. Ubi gadong sangat sesuai dimakan oleh
penghidap tekanan darah tinggi tetapi tidak digalakkan untuk pesakit yang
mengalami kegagalan ginjal.
Jika
dahulu, ubi gadong banyak dimakan penduduk di Malaysia dengan dipelbagaikan
kaedah masakan seperti merebus, bakar, dibuat bingka dan juga kerepek. Namun kini
ubi gadong tidak lagi popular disebabkan ia sukar diperoleh.
Penemuan
cara lebih mudah menyahtoksin racun yang ada di dalam ubi gadung berbanding
cara tradisional, tepung ubi gadong telah
berhasil untuk membuat kek, muffin serta biskut.
Selain
sebagai sumber makanan, kandungan dalam ubi gadong mempunyai ciri-ciri
biopesticide yang baik iaitu menunjukkan ia mempunyai potensi besar dalam
menghasilkan racun serangga selain kegunaan untuk sumber makanan dan
farmaseutikal.
Begitu
juga dengan penggunaan ubi gadong untuk sumber makanan tambahan kepada haiwan
ternakan dan kesemua ini membolehkan penanamannya secara komersil dilakukan
lebih meluas.
Penggunaan
tepung ubi gadong dalam industri pembuatan makanan juga adalah unik kerana ia
turut mempengaruhi kelainan dalam tekstur dan rasa yang mempunyai keistimewaan
tersendiri, berbanding tepung lain.
No comments:
Post a Comment