Di
delta Sungai Kelantan terdapat banyak pulau sama ada di kawasan jajahan Kota
Bharu mahupun Tumpat. Di kawasan delta terdapat banyak pokok nipah tumbuh
dengan subur.
Nipah
adalah sejenis tumbuhan palma yang tumbuh di kawasan pesisiran sungai yang
mudah dilimpahi air pasang yang sering bertemu dengan air tawar di mana keadaan
kemasinannya adalah rendah.
Pohon
nipah mempunyai batang berpelepah yang terdiri daripada helaian daun panjang
bebentuk rosette di hujung dahan. Nipah mengeluarkan sejenis mayang yang besar
berwarna kekuningan.
Buahnya
adalah keras bersegi, tersusun rapat membentuk satu cluster yang berbentuk
bulat. Buah
nipah ada isi yang boleh dimakan. Rasanya sedap dan berkhasiat.
Tekstur
isi nipah seakan buah kabung dan buah kelapa laut. Untuk memproses buah nipah
perlu kemahiran bermula dari memilih buah sehinggalak kepada kerja mengopeknya.
Untuk
mendapat isi buah nipah, buahnya kena pilih betul-betul. Kalau buah tua ia
keras dan kalau muda sangat tiada isi.
Hendak kopek isi nipah agak cerewet sikit. Kena belah buah satu-satu, setandan
buah nipah ada 60 biji hingga 70 biji.
Selepas isi dikopek, ia perlu direndam di dalam air gula selama sejam bagi
memastikan isi terus segar dan enak dimakan. Kalau makan terus selepas dikopek
adalah lebih baik. Rasanya sedap dan masih segar.
Buah
nipah kaya kebaikan antioksidan. Jadi ia dapat dijadikan sebahagian menu untuk
membunuh sel kanser.
Khasiat
buah nipah sebagai sumber antioksidan dapat mencegah dan melambatkan sesuatu
gejala penyakit, termasuk kanser.
Antioksidan
berfungsi untuk melemahkan atau menghalang unsur radikal bebas daripada
berkembang di dalam tubuh kita.
Mencari
dan menjual buah nipah menjadi sumber rezeki kepada sekumpulan individu, memandangkan
permintaan terhadap isi buah nipah agak baik. Isi buah nipah dimakan segar
mahupun dicampur dalam air batu campur dan minuman lain.
No comments:
Post a Comment