Di
Kelantan terdapat macam-macam jenis kuih yang dapat memenuhi citarasa setiap
orang. Biarpun kebanyakan jenis kuih Kelantan berasa manis, tetapi atas
kesedaran kesihatan, kadar kemanisan kebanyakan kuih kini telah dikurang dari
kebiasaan.
Antara
kuih manis di Kelantan ialah akok, tahi itik, buah tanjung, jala emas, nekbat,
bahulu, nasi manis dan lompat tikam.
Kuih manis lain ialah caca, sanggupal, belda, ondeh-ondeh, tapai
beras, puteri mandi, beke, belebat ubi stelo, butir nangka, cek mek, buah
gomok dan ketayap.
Tidak kurang rasa manis ialah koleh kacang, koleh ubi kayu, tepung pelita, tepung serunai, tapai
ubi kayu dan macam-macam jenis lagi.
Kata orang, kalau tidak manis, itu bukan
kuih Kelantan.
Kalau
dahulu, ada jenis kuih hanya ada pada musim tertentu sahaja seperti musim hujan,
musim raya dan musim puasa, tetapi kini ia boleh dijumpai sepanjang tahun.
Kalau
dahulu, ketupat palas hanya dapat dimakan pada musim raya sahaja, tetapi kini
ia boleh dikatakan dapat dibeli sepanjang tahun. Yang penting tahu di mana
hendak membelinya.
Selamat
menjamu selera.
No comments:
Post a Comment