Di
Kelantan terkenal dengan ikan proses dikenali ikan bekok atau ike bekok. Sekali
pandang sebenar ia tidak banyak beza dengan ikan kering biasa.
Sebab
itu, sebelum ikan bekok menjadi tular, ia hanya dikenali di kalangan penduduk
pesisir pantai dapat membezakan antara ikan bekok dengan ikan kering.
Namun
sejak ikan bekok mula tular, peminatnya mula dapat membezakan ciri-ciri ikan
bekok dengan ikan kering.
Ikan bekok merujuk kepada ikan yang diproses hasil rendaman bersama garam
semalaman sebelum dijemur selama empat jam di bawah sinar matahari.
Ikan
bekok dihasilkan daripada pelbagai jenis ikan, namum paling mendapat permintaan
ialah ikan bekok gelama, ikan bekok cencaru atau ikan bekok konge dan ikan
bekok kerisi.
Ikan
yang henak dijadikan ikan bekok perlu pilih ikan besar, biasanya yang berat 200
gram ke atas baharu sedap.
Ikan bekok kurang masin, isinya lembut dan bukannya kering macam ikan kering.
Memandangkan
ikan bekok tidak kering sepenuhnya, semasa menggoreng ikan bekok menghasilkan aroma
menusuk hidung yang membangkitkan selera.
Dengan
kata lain, ikan bekok bukan sejanis atau spesis ikan, tetapi ikan yang telah
diproses.
Ikan
bekok seakan-akan seperti ikan kering. Namun ciri-ciri utama ikan bekok ialah
ia tidak kering sepenuhnya seperti ikan kering.
Keadaan
isi ikan yang masih tidak sepenuhnya kering dan mengandungi air itu dinamakan
bekok dalam istilah dialek Kelantan.
Selain
itu maksud 'bekok' juga adalah perbuatan memerap atau merendam sesuatu di dalam
air untuk tempoh sekejap untuk agar air meresap masuk.
Inilah
proses membuat atau menghasilkan ikan bekok yang mana ikan yang telah disiang dan
dibersihkan akan diredam selama beberapa jam di dalam air garam. Air garam itu
akan meresap masuk ke dalam isi ikan.
Maka,
nama ikan bekok diambil dari dua sebab iaitu keadaan ikan yang tidak sepenuhnya
kering dan masih membengkak, dan sebab kedua ialah proses merendam sekejap.
Namun,
nama ikan bekok lebih tepat merujuk kepada keadaan yang pertama iaitu tidak
sepenuhnya kering dan masih membengkak.
Nama
ikan bekok perlu diguna untuk membezakan dengan ikan kering yang sepenuhnya
berada dalam keadaan kering.
Pengusaha
terawal mengusahakan ikan bekok secara komersial ialah penduduk di Kampung Genting,
Tumpat, Kelantan. Sebab itu, Kampung Genting Sinonin dengan jolokan kampung
ikan bekok.
No comments:
Post a Comment