Mesin penggelek getah keping. Pada masa dahulu penoreh getah perlu menghasilkan getah
keping sebelum dijual.
Susu
getah yang ditoreh menitis berkumpul di dalam cawan. Susu getah akan dipungut dari
satu pokok ke satu pokok dimasukkan ke dalam bekas besar atau baldi.
Susu
getah yang dikumpul dibawa ke bangsal atau tempat khas untuk membekukan susu getah
itu.
Susu
getah dimasukkan ke dalam bekas acuan zink. Ia dicampur cuka getah (sejenis
asid) dan dikacau. Cuka getah dicampurkan bertujuan mempercepatkan proses membekukan
susu getah tersebut.
Lepas
getah beku, ia dikeluarkan dan dilenyek. Untuk menjadikan ia lebih nipis, ia perlu
melalui proses dimesin menggunakan mesin penggelek.
Ada
2 jenis mesin, iaitu mesin lurus dan berjalur. Mula-mula ia melalui proses menggunakan
mesih lurus atau licin. Kepingan getah yang masih basah itu akan berulang kali dimasukkan
ke dalam antara dua batang besi sehingga nipis.
Proses
seterusnya ialah menggunakan mesin getah berjalur. Hasilnya getah keping
tersebut berbentuk 4 segi lebar dan berjalur seperti bunga tayar kereta.
Untuk memudahkan memesin getah memerlukan dua orang. Seorang memegang getah, manakala seorang lagi akan memusing.
Untuk memudahkan memesin getah memerlukan dua orang. Seorang memegang getah, manakala seorang lagi akan memusing.
Akhirnya
ia dikeringkan atau disalai dalam 3 hingga 4 hari. Setelah kering, getah boleh
dijual.
No comments:
Post a Comment