Buah sentul atau juga dikenali buah kecapi semakin tidak
dikenali. Dahulu buah sentul mudah ditemui di kawasan kampung. Pokok sentul
dianggap pokok hutan yang mudah tumbuh dan tahan lasak.
Sentul banyak digunakan
sebagai nama tempat. Paling terkenal Sentul di Kuala Lumpur.
Buah sentul enak dimakan.
Buahnya berbentuk bebola, berdiameter 5–7 cm, berwarna kuning keemas-emasan dan
berbulu lembut. Kulit buahnya tebal dan agak liat.
Isi buah sentul
berulas-ulas, lembut dan berwarna putih seakan-akan isi buah manggis. Rasanya
masam-masam manis dan tidak mudah lekang daripada bijinya.
Selain dimakan segar, buah
sentul juga dibuat acar dan jeruk. Kulit buahnya juga boleh dimakan mentah atau
dimasak sebagai sayur lemak dan dijadikan lauk.
Sentul mempunyai banyak
khasiat perubatan tradisional. Buah sentul mengandungi vitamin B, C, kalium dan
fosforus. Air rebusan akarnya diminum untuk merawat cirit-birit, bengkak usus,
kekejangan dan melegakan kembung dan sakit perut. Akar dan kulit kayunya juga
digunakan dalam merawat ibu-ibu selepas bersalin.
Daun pokok sentul pula
diletakkan pada kulit untuk merangsang peluh dan merawat gatal-gatal kulit. Air
rebusan daunnya juga digunakan dalam mandian bagi meredakan demam panas.
CARA JERUK BUAH SENTUL
Bahan-bahan
(sesuaikan mengikut selera):
-
Buah Sentul.
-
Garam
-
Gula
-
Air
-
Cili kering yang dimesin
Cara
cara:
-
Kupas kulit buah sentul
-
Tetak bahagian isi agar seperti luka atau belah dua.
-
Cuci dan toskan.
-
Rendam dalam air garam hingga buah tenggelam selama 1 malam.
-
Toskan hingga kering.
-
Masak air, gula dan cili mesin hingga mendidih, kemudian sejukkan.
-
Masukkan buah yang telah ditoskan tadi dan rendam 1 malam lagi.
- Boleh dinikmati.
No comments:
Post a Comment