Gulai ular sawa? Itu perkataan spontan jika
melihat gambar ini. Ya, memang nampak seperti badan ular sawa.
Sebenarnya ini adalah gulai lemak ikan tilan.
Ikan tilan (Mastacembelus erythrotaenia Bleeker) adalah merupakan
sejenis ikan yang jarang ditemui sekarang ini.
Ada tempat dikenali Kampung Tilan, Tempoyang,
Lipis, Pahang yang mengambil nama ikan tilan. Ikan tilan juga dikenali ikan
tili dan ikan cheli.
Ikan tilan hidup di air
tawar dalam sungai di kawasan tropika. Ia juga merupakan sejenis ikan
ivertebrata yang seakan sama dengan belut tetapi di bahagian belakang ikan itu
sebenarnya memiliki sirip seperti duri berbaris dan memiliki tubuh yang agak
pipih.
Ikan ini memang selalunya
akan makan pancing dengan umpan cacing atau udang sehingga jauh masuk ke dalam
bahagian perut dan amat sukar untuk terlepas.
Ikan tilan telan umpam
sampai ke perut menyebabkan susah hendak ambil mata kail bila ikan tilan telan
umpam. Ia seakan sama dengan cara belut makan umpan.
Ikan tilan ada 2 jenis,
satu warna putih dan yang bercorak batik. Dikatakan yang bercorak batik elok
buat ubat semput atau asma. Untuk rasa lebih sedap, ikan tilan disalai terlebih
dahulu dan kemudian baharu digulai.
Ikan tilan mudah diperoleh
pada musim kemarau.
No comments:
Post a Comment