Saturday 4 June 2022

LOKAN BAKAR HIDANGAN ISTIMEWA

 
Penduduk Kelantan terkenal dengan etok salai. Etok menjadi kudapan penduduk Kelantan dimakan secara kosong atau dimakan bersama-sama nasi kerabu. 
 
Namun, di kalangan penduduk di kepulauan delta Sungai Kelantan di jajahan Tumpat, satu menu yang dianggap istimewa adalah lokan bakar. Lokan adalah sejenis kerang besar yang bentuk sama dengan etok, tetapi berkali-kali ganda lebih besar. 
 
Lokan banyak terdapat di dalam sungai yang berselut di kawasan delta Sungai Kelantan. 
 
Selain lokan yang telah dibakar, pengunjung juga berpeluang untuk membeli lokan segar untuk dimasak mengikut resipi masing-masing. 
 
Lokan adalah haiwan bercengkerang jenis moluska yang tingal dalam lumpur air payau. Hidupan ini terdapat di kawasn berair di tepi laut atau di kawasan tepi sungai yang mempunyai habitat sesuai untuk lokan hidup dalam pasir atau lumpur atau di kawasan berpasir. 
 
Lokan merupakan hidupan yang mempunyai 2 cengkerang yang keras dan mempunyai warna puih kelabu, kekuningan, belang kehitaman bergantung kepada habitat dimana ianya hidup. 
 
Saiz lokan diantara 4 - 15 cm yang berbentuk seperti kulit kerang tetapi permukaan kerang adalah licin dan ada juga yang berketak-ketak. 
 
Setiap biji lokan boleh dibuka kerangnya dan mengandungi isi lokan yang berwarna kelabu putih yang lembut. Isi lokan ini terletak di bahagian tengah dan melekat kuat pada cengkerang. 
 
Lokan adalah hidupan yang makan dengan menapis air dan menyaring zat dalam air. Lokan paya bakau mampu hidup dalam keadaan tanpa air untuk jangkamasa yang lama. 
 
Lokan mengandungi vitamin larut lemak (A, D, E, dan K), vitamin larut air (B1, B2, B6, B12, dan niasin), serta merupakan sumber utama mineral yang diperlukan oleh tubuh, seperti iodium (I), besi (Fe), seng (Zn), selenium (Se), kalsium (Ca), fosfor (P), kalium (K), flour (F), dan lain-lain.
 

No comments:

Post a Comment