Penduduk Kelantan terkenal dengan etok salai. Etok menjadi kudapan penduduk Kelantan dimakan secara kosong atau dimakan bersama-sama nasi kerabu.
Namun,
di kalangan penduduk di kepulauan delta Sungai Kelantan di jajahan Tumpat, satu
menu yang dianggap istimewa adalah lokan bakar. Lokan adalah sejenis kerang
besar yang bentuk sama dengan etok, tetapi berkali-kali ganda lebih besar.
Lokan banyak terdapat di dalam sungai yang berselut di kawasan delta
Sungai Kelantan.
Selain
lokan yang telah dibakar, pengunjung juga berpeluang untuk membeli lokan segar
untuk dimasak mengikut resipi masing-masing.
Lokan
adalah haiwan bercengkerang jenis moluska yang tingal dalam lumpur air payau.
Hidupan ini terdapat di kawasn berair di tepi laut atau di kawasan tepi sungai
yang mempunyai habitat sesuai untuk lokan hidup dalam pasir atau lumpur atau di
kawasan berpasir.
Lokan merupakan hidupan yang mempunyai 2 cengkerang yang keras dan mempunyai
warna puih kelabu, kekuningan, belang kehitaman bergantung kepada habitat
dimana ianya hidup.
Saiz
lokan diantara 4 - 15 cm yang berbentuk seperti kulit kerang tetapi permukaan
kerang adalah licin dan ada juga yang berketak-ketak.
Setiap biji lokan boleh dibuka kerangnya dan mengandungi isi lokan yang
berwarna kelabu putih yang lembut. Isi lokan ini terletak di bahagian tengah
dan melekat kuat pada cengkerang.
Lokan adalah hidupan yang makan dengan menapis
air dan menyaring zat dalam air. Lokan paya bakau mampu hidup dalam keadaan
tanpa air untuk jangkamasa yang lama.
Lokan mengandungi vitamin larut lemak (A, D, E, dan K), vitamin larut air (B1,
B2, B6, B12, dan niasin), serta merupakan sumber utama mineral yang diperlukan oleh
tubuh, seperti iodium (I), besi (Fe), seng (Zn), selenium (Se), kalsium (Ca),
fosfor (P), kalium (K), flour (F), dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment