Thursday, 31 March 2016

HIJRAH KE MADINAH TITIK KEJAYAAN


Hijrah Nabi Muhammad SAW ke Madinah menjadi titik permulaan kejayaan umat Islam. Di Madinah, Islam dapat disebarkan secara terbuka dan mendapat sambutan. Berbanding ketika berada di Makkah, dakwah tauhid disampaikan Nabi Muhammad SAW mendapat tentangan hebat. 

Pembesar Musyrikin sedar semakin banyak orang tertarik seruan tauhid dibawakan Rasulullah SAW. Keadaan ini menimbulkan kebimbangan penduduk Makkah akan meninggalkan amalan menyembah berhala diwarisi sejak datuk nenek mereka.
 

Keadaan itu mendorong tindakan jahat seperti mengancam, dikhianati, diseksa dan dihalau dari kampung. Namun, itu semua tidak mematahkan semangat Rasulullah SAW terus berdakwah.
 

Penganut Islam tidak gentar untuk berdepan dengan tindakan tidak perikemanusiaan itu demi mempertahankan nur keimanan yang menyinari hati.
 

Musyrikin cuba mengumpan Nabi Muhammad SAW dengan kekayaan, pangkat dan segala permintaan ditunaikan jika baginda menghentikan usaha menyebarkan agama tauhid, namun tidak berjaya.
 

Menyedari Makkah tidak sesuai diteruskan dakwah, lalu Nabi Muhammad SAW mencari tempat lain difikirkan lebih selamat. Tempat pertama dipilih ialah Taif. Namun, keadaan tidak memihak kepada Rasulullah SAW.
 

Tempat lain pernah dijadikan tempat hijrah ialah Habsyah. Walaupun mendapat layanan baik Raja Habsyah, terdapat beberapa keadaan menyebabkan Habsyah tidak menjadi destinasi hijrah Rasulullah SAW. Namun, ramai sahabat terus tinggal di Habsyah untuk tempoh lama.
 

Penghijrahan Nabi Muhammad SAW ke Madinah tidak dilakukan secara terburu-buru. Rasulullah SAW mengkaji latar belakang atau kesesuaian sebelum berhijrah.
 

Rasulullah SAW menguji penerimaan penduduk Madinah dengan berdakwah kepada mereka yang datang ke Makkah mengerjakan haji. Penerimaan baik penduduk Madinah membawa termeterainya Perjanjian Aqabah yang menjadi perintis kepada hijrah.
 

Hijrah Nabi Muhammad SAW ke Madinah mendapat sambutan luar dugaan. Seluruh penduduk Madinah keluar dengan gembira menyambut ketibaan Rasulullah SAW. Masing-masing berebut-rebut memberi tempat tinggal dan bantuan.
 

Beberapa dekad kemudian, Madinah menjadi pusat pemerintahan Islam terkenal dan menguasai seluruh Semenanjung Arab, Utara Afrika, sebahagian Eropah dan Asia Barat. 

No comments:

Post a Comment