Jantung
pisang (Edible Banana Flower) merupakan bunga pisang yang kemudian ia akan
bertukar menjadi buah pisang apabila matang. Setelah menghasilkan beberapa
sikat buah, jantung pisang akan terus keluar tanpa keluar buah lagi.
Jantung
pisang yang tidak lagi menghasilkan buah perlu dipotong agar tumbesaran buah pisang
yang terhasil sebelumnya dapat membesar dengan lebih baik.
Jantung
pisang dipotong boleh dijadikan ulam. Terdapat permintaan dan penggemar jantung
pisang. Sebab itu, jantung pisang ada dijual dipasar basah, pasar malam, pasar
tani malahan sering juga dilihat dijual di beberapa buah pasaraya besar.
Lazimnya
cara paling biasa adalah dimana jantung pisang akan dicelur dahulu dalam air
panas sebelum ianya dihidangkan untuk dimakan bersama sambal belacan dan nasi
putih.
Namun,
bukan semua jantung pisang boleh dimakan atau sesuai dijadikan ulam-ulaman
kerana rasa kelat atau pahit. Antara jenis jantung pisang paling disukai adalah
pisang nipah, pisang abu, pisang berangan, pisang mas dan beberapa jenis lain yang tidak kelat.
Amat
rugi jika jantung pisang tidak dimanfaatkan kerana petani yang mementingkan
kualiti buah pisang tetap akan memotongnya biarpun tidak mahu dijadikan ulam.
Jadi,
elok jika amalan memakan jantung pisang sebagai ulam dipertingkatkan. Sebenarnya,
masih banyak orang tidak sedar atau tahu bahawa jantung pisang boleh dimakan.
Jantung
pisang berkhasiat dalam melancarkan peredaran darah kerana dikatakan ia
adalah bersifat anti-coagulant yang dapat mencegah terjadinya
aktiviti penggumpalan di dalam darah.
Pengambilan jantung
pisang juga baik untuk mereka yang terdiri dari penderita masaalah kencing
manis atau diabetes.
Kandungan indeks glemik (GI) yang ada pada
jantung pisang memang rendah sehingga ia sesuai untuk dimakan oleh pesakit
kencing manis. Jantung pisang juga baik untuk organ jantung, hati dan buah
pinggang.
Justeru,
amat elok diamalkan makan jantung pisang sebagai makanan ulaman.
No comments:
Post a Comment