Banyak
orang keliru mana ejaan betul, resepi atau resipi? Kalau ikut sebutan, ejaan ‘resepi’
dianggap lebih tepat kerana sebutan ‘se’ lebih banyak disebut.
Namun,
ejaan sebenar ialah ‘resipi’. Definis resipi: 1. senarai bahan (ramuan)
dan peraturan yang diperlukan dalam menyediakan sesuatu masakan atau makanan;
2. cara atau kaedah mencapai sesuatu tujuan; (Kamus Dewan Edisi Keempat).
Gambar: Labu sira kuih tradisi rakyat Kelantan
Resipi Sira Labu
Bahan-bahan
- 1/4 biji labu - buang kulit
- Segenggam gula pasir
- Secubit garam
- 1 helai daun pandan - potong
- Sedikit air kapur
- Segenggam gula pasir
- Secubit garam
- 1 helai daun pandan - potong
- Sedikit air kapur
Cara-cara:
- Labu yang dibersihkan direndam dengan air kapur seketika.
- Masukkan daun pandan ke dalam periuk dan susun labu di atasnya.
- Taburkan gula agak agak kemanisan yang disukai.
- Kalau labu banyak lapis, taburkan gula pada setiap lapis.
- Jerang atas dapur dengan api yang perlahan.
- Labu akan mengeluarkan air sendiri
- Jika nampak buah lagu terlalu kering, bolehlah dimasukkan sedikit air sebelum dimasak
- Bila labu dah empuk dan air gula telah berkilat, tutup api
- Sedia untuk dihidangkan.
- Labu yang dibersihkan direndam dengan air kapur seketika.
- Masukkan daun pandan ke dalam periuk dan susun labu di atasnya.
- Taburkan gula agak agak kemanisan yang disukai.
- Kalau labu banyak lapis, taburkan gula pada setiap lapis.
- Jerang atas dapur dengan api yang perlahan.
- Labu akan mengeluarkan air sendiri
- Jika nampak buah lagu terlalu kering, bolehlah dimasukkan sedikit air sebelum dimasak
- Bila labu dah empuk dan air gula telah berkilat, tutup api
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment