Lada panjang atau cabai Jawa (Longum
pepper) merupakan tumbuhan berasal Indonesia yang cukup popular dan dikenal
sebagai tanaman herba. Cabai Jawa termasuk dalam keluarga Piperaceae atau
sirih-sirihan.
Selain dikenali lada panjang, ia juga
dipanggil cabai tali dan cabai jamu banyak ditanam ataupun tumbuh secara meliar
di kawasan semak. Pokoknya jenis batang lembut tidak berkayu. Ia menjalar
memanjat seakan-akan pokok lada hitam dengan ketinggian 5 hingga 15 meter.
Buah lada panjang dimakan segar sebagai
kebanyakan jenis lada lain. Jika ia dikeringkan, keadaannya akan keras dan
lebih banyak digunakan sebagai remah ratus untuk dimasukkan ke dalam masakan.
Rasanya ‘tajam’ dan rasa pedas. Kandungan
kimia yang terdapat didalamnya yaitu piperine, chavicine, palmitic acids, tetrahydropiperic
acids, 1-undecylenyl-3, 4-methylenedioxyl benzene, piperidin, minyak atsiri,
isobutydeka-trans-2-trans-4-dienamide, dan sesamin.
Lada panjang memiliki perbagai khasiat dan sering
dijadikan sebahagian bahan untuk penghasilan jamu. Ia amat sesuai dignakan untuk
mengubati selesema, deman dan masuk angin. Ia juga sesuai untuk perawatan sakit
kepala, cirit-birit, tekanan darah rendah, sesak nafas dan lemah tenaga batin.
Bentuk buah memanjang dengan warna hijau
menunjukan buah ini masih muda, dan bertukar berwarna merah hingga seakan-akan
hitam apabila telah matang atau masak.
No comments:
Post a Comment