Sunday 14 August 2022

KHASIAT LADA PANJANG

   
Lada panjang atau cabai Jawa (Longum pepper) merupakan tumbuhan berasal Indonesia yang cukup popular dan dikenal sebagai tanaman herba. Cabai Jawa termasuk dalam keluarga Piperaceae atau sirih-sirihan. 
 
Selain dikenali lada panjang, ia juga dipanggil cabai tali dan cabai jamu banyak ditanam ataupun tumbuh secara meliar di kawasan semak. Pokoknya jenis batang lembut tidak berkayu. Ia menjalar memanjat seakan-akan pokok lada hitam dengan ketinggian 5 hingga 15 meter. 
 
Buah lada panjang dimakan segar sebagai kebanyakan jenis lada lain. Jika ia dikeringkan, keadaannya akan keras dan lebih banyak digunakan sebagai remah ratus untuk dimasukkan ke dalam masakan. 
 
Rasanya ‘tajam’ dan rasa pedas. Kandungan kimia yang terdapat didalamnya yaitu piperine, chavicine, palmitic acids, tetrahydropiperic acids, 1-undecylenyl-3, 4-methylenedioxyl benzene, piperidin, minyak atsiri, isobutydeka-trans-2-trans-4-dienamide, dan sesamin. 
 
Lada panjang memiliki perbagai khasiat dan sering dijadikan sebahagian bahan untuk penghasilan jamu. Ia amat sesuai dignakan untuk mengubati selesema, deman dan masuk angin. Ia juga sesuai untuk perawatan sakit kepala, cirit-birit, tekanan darah rendah, sesak nafas dan lemah tenaga batin. 
 
Bentuk buah memanjang dengan warna hijau menunjukan buah ini masih muda, dan bertukar berwarna merah hingga seakan-akan hitam apabila telah matang atau masak. 
 

 

No comments:

Post a Comment